Kameleon

Pinterest LinkedIn Tumblr +

kameleon

Šta je to kameleon?

Specijalna vrsta gmizavca naziva se kameleon.

Etimolozi nam objašnjavaju poreklo izraz kameleon te upućuju na grčku reč chamailéōn kojom se označava specijalna vrsta guštera koja živi u Africi, Australiji i Indiji.

Jedna od najinteresantnijih i glavnih odlika kemelona je što pomoću pigmentnih ćelija može da menja svoju zelenu boju. Zato se ne retko termin kameleon upotrebljava i u figurativnom (prenesenom) smislu kako bi označio da je neko prevrtljiv, čovek sklon menjanju stavova i mišljenja, beznačajan čovek, ali i za neki predmet uopšteno koji lako menja boju.

Inače, kameleon pripada porodici životinja iz reda ljuskara. Iako postoji oko 160 vrsta ovih gmizavaca skoro sve vrste su ugrožene i preti im istrebljenje, odnosno nestanak sa lica Zemlje, zato su zaštićeni od Washingtonskog sporazuma o zaštiti vrsta.

Kao i boja i oblik tela kameleona se menja, što prvenstveno zavisi od starosti i pola. Karakteristični su im „rogovi“, zatim kožni zalizak, a potom i kreste koje mogu biti različite. Kreste premda podsećaju na oblik češlja najčešće se pojavljuju kameleonima na leđima, grlu i trbuhu. Prepoznatljivi su i po „šlemu“ na glavi koji dostiže visinu i do 8 cm.

Mužijaci kameleona su obično veći od ženki, tako da su najkrupniji oni do 68 cm dok u manju grupu spadaju kameleoni dugi samo 3,5 cm.

Interesantno je da bez obzira što su građeni tako da se prilagode životu na drvetu mnogi od njih žive isključivo na tlu. Ni to ne čudi jer nekada se u prirodi ne mogu razaznati zahvaljujući njihovoj sposobnosti prilagođavanja.

Share.