Masaža

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Masaža predstavlja jedan od drevnih načina koji osim za opuštanje nekad služi i kao lek. Vodi poreklo još od najstarijih vremena, a umetnost dodira poneko izučava i tokom celog života.Masaža sa istoka veoma je cenjena u svetu, a akupresura, akupunktura i brojne kineske veštine pomažu katkad i pri lečenju najtežih bolesti i oštećenja. Mnogi koji imaju problema sa preteranim starenjem kože i vidljivim efektima starenja odlućuju se za razvnorsne tretmane lica i tela među kojima masaža igra veoma važnu ulogu.

Evo nekoliko interesantnih činjenica o masaži koje možda niste znali, a princip masaže, njenu istoriju i suštinu, prikazuju na pomalo drugačiji način.

Rekacije na dodir

Masiranje nije samo uzaludno stiskanje pojedinih mesta i uvrtanje dlanova. Masaža je zaista umetnost, a to pojašnjava i činjenica da se osnove masaže uče mesecima i godinama. S obzirom na to da u telu postoji čak 5 miliona receptora na dodir, možete misliti koliko je zahtevno pogoditi neke od njih. Interesantna je činjenica da je 3000 receptora samo na vrhovima prstiju.

Smanjenje pritiska

Masaža veoma pozitivno utiče na smanjenje krvnog pritiska i srčane frekvencije. Upravo zbog toga se nakon višeminutne masaže često osećamo pomalo “grogi”. Opuštenost koju izaziva masaža i prokrvljenost krvnih sudova povećavaju i koncentraciju

Istorijska činjenica

Poneki državnici su koristili moć masaže da se opuste zbog stresnosti posla i života koji su vodili. Neki od njih patili su od velikih bolesti. Julije Cezar je, na primer, koristio moć masaže da bi ublažio simptome epilepsije od koje je bolovao.

Masaža kao zvanična terapija

Iako je masaža dugo bivala alternativni metod lečenja, u jednoj bolnici u Atlanti 1996. godine ponuđena je kao osnovna terapija za određene bolesti. Nauka potvrđuje da je samomasiranje očnih jagodica i predela oko očiju jednom dnevno i te kako dobar način da se popravi stanje imunog sistema.

Specijalizovane masaže koje koriste i brojna studija za ulepšavanje i podmlađivanje služe za umanjivanje bola, prokrvljavanje i kruženje limfe. Moć masaže ide dotle da se koristi i kao metoda u uklanjanju bubuljica.

Masaža i sreća

Koliko je potrebno za sreću? Malo, kao u onoj pesmi? Ili možda pak malo više? Niko ne bi mogao sa sigurnošću da tvrdi ni šta je sreća, a kamo li koliko je potrebno da se ona izazove. Niko, osim nauke koja kaže da je za sreću potreban hormon endorfin, a da mu pomažu serotonin i dopamin. Bilo kako bilo, masaža je ta čijim se stimulansima oslobađa endorfin. Tako osim vatre, čokolade, seksa i masaža ulazi u trku za oslobađanje endorfina koji je presudan za ubijanje negativnih vojnika koji ratuju na strani depresije.

Vrlo često se masaža koristi umesto spavanja, jer oko sat vremene masaže priređuje telu otprilike isti efekat kao 7 ili 8 sati provedenih u krevetu.

Američki komediograf Bob Hop je doživeo sto godina, a kao dnevni režim zdravlja obavezno je dnevnom meniju imao masažu.

Istorija masaže

Kada je istorija masaže u pitanju, brojne su teorije koje jedni potvrđuju, drugi osporavaju. Iako se masaža brendirala na dalekom istoku, teorija kaže da je kao nastarija forma medicine masaža nastala još u drevnom Egiptu. S obzirom na to da danas postoji čak 75 modaliteta masaža i različitih stiova, izlišno je govoriti gde je zapravo masaža kao forma medicine nastala.

Naime, svaki bi se od postojećih naroda mogao pohvaliti umetnošću dodira, ali jedno je sigurno. Vrlo je izvesno da je danas masaža sa Tajlanda, i iz Kine, veoma prihvaćena u svetu. Da li je reč o dobrom marketing i uspešno prodatoj priči, ili je zaista ta vrsta masaže toliko magična, ostaje na nama da proverimo. Iskoristite priliku da odete na nekoliko različitih vrsta profesionalnih masaža, pa šta vam drugo ostaje nego da sami proverite.

Share.