Hloroform

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hlorofom

Šta je to hloroform?

Hloroform ili trilhormetan je bezbojna, gusta tečnost.

Ljubitelji hemije verovatno znaju značenje reči hloroform, ali za one koji se možda u ovu nauku ne razumeju, a čuli su za ovaj izraz i žele da znaju koje je njegovo značenje sledi detaljno objašnjenje.

Hloroform je nekima možda poznatiji pod imenom trihormetan i po definiciji predstavlja derivat ugljovodonika koji je tečnost bez boje koja poseduje sladunjav miris koji je većini izrazito neprijatan. Hloroform ustvari predstavlja organskog jedinjenje čija formula glasi CHCl3.

Hloroform je veoma štetan za ljudskog zdravlje, a postoje dokazi i da je izuzetno kancerogen. U velikim fabrikama gde nastaje kao derivat postoje posebno obučeni ljudi koji rukuju sa ovom supstancom. Ipak nekada hloroform je korišćen u medicini i to kao opšti anestetik, odnosno supstanca za podizanje anestezije. Poznato je da je anestezija jedan od najopasnijih medicinskih zahvata u kome se gubi svest i uvek postoji rizik da se data osoba neće probuti. Zbog toga su neophodni anestetiki, a hloroform je jedan od anestetika koji je korišćen sve dok nisu otkrivenja njegova štetna dejstva po ljudski organizam. Naime stajanjem hloroform oksiduje i prelazi u otrovni fosgen, odnosno bojni otrov.

Trenutno hloroform se proizvodi za potrebe hlađenja, mada se i  ova njegova upotreba iz godine u godinu umanjuje.

Share.