Vasiona

Pinterest LinkedIn Tumblr +

vasiona

Šta je to vasiona?

Univerzum, odnosno nebesko prostranstvo  u kome se nalaze nebeska tela naziva se vasiona.

Po etimologiji reč vasiona nastala  je od korena reči “vas i seljena”,  odnosno “vas i selna” u značenju sva naseljenja zemlja. Osnovno značenje ove reči jeste sva naseljenja zemlja, i prvobitno se izraz vasiona odnosio samo na to dok je vremenom prošireno njegovo značenje. Sada vasiona obuhvata ceo univerzum odnosno celo nebesko prostranstvo u kojem se nalaze nebeska tela.

Vasiona je beskrajno nebesko prostranstvo u kojem se nalazi veliki broj nebeskih tela, a kojom kruži veliki broj energije i materije. Samo jedan maleni deo vasione je istražen pa se zbog toga veliki broj informacija o njoj dobijaju na osnovu pretpostavki. Prateći iste naučnici veruju da je vasiona nastala pre 15 milijardi godina i to u ogromnoj eksploziji koja se tada desila, a koja se nazvala veliki prasak. Mnogi naučnici smatraju da se vasiona širi iz dana u dan. Dok se ranije mislilo da se Zemlja nalazi u centru vasione, danas prikupljanjem podataka naučnici gotovo sigurno mogu da tvrde da  je zemlja samo jedna od mnogobrojnih planeta koje se nalaze u vasioni i kruže u njoj. Pored planeta vasionu čine i sateliti, veliki broj zvezda različitih po veličini, kometa, meteroa i mnogobrojnih drugih nebeskih tela.

Vasiona jeste beskonačni prostorno – vremenski kontinium koji se iz širi i sastoji iz galasksija, zvezdanih sistema, praznog prostora i međuzvezdane mase.

Share.