Vojvoda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je vojvoda?

Poznato je da je vojvoda jedna od titula, a veliki broj ljudi upoznat je i sa time šta ova titula znači. Međutim, da li ste znali da je kroz istoriju ova reč imala više različitih značenja?

Etimološki posmatrano sam termin vojvoda potiče od staroslavenske reči voevoda, što znači vojni vođa i najpre je korišćen kako bi označio vojnog zapovednika. Vremenom, vojvoda je počeo da se koristi za guvernera provincije, a polako termin se raširio na brojne srednjevekovne države.

Bitno je istaći da je u slovenskim jezicima ova reč nastala od gore spomenute staroslovenske reči, dok su ostale zemlje izraz vojvoda preuzeli iz latinskog jezika, od reči dux.

Vojvoda kao titula može se odnositi na vojni čin ili plemstvo. Takođe, neophodno je istaći da su različite zemlje koristile ovu reč u različitim značenjima. Pa tako, u rimsko doba ovaj izraz korišćen je za komandante pomoćnih trupa, dok u feudalizmu korišćen je kako bi označio plemićku titulu koja se nalazila odmah ispod kralja. U zemljama nemačkog govornog područja ovaj termin ponekad se prevodi i kao knez.

Na prostorima bivše Jugoslavije termin vojvoda korišćen je u vojsci kako bi označio najviši čin koji je odgovarao činu feldmaršala u drugim vojskama. Dodeljivan je isključivo za ratne zasluge i to do kraja Drugog svetskog rata. Po rangu ovaj čin se nalazio odmah ispod kralja i kraljice, a supruga vojvode nosila je naziv – vojvotkinja.

Postojale su četiri vojskovođe u Kraljevini Srbiji i Jugoslaviji i to: Stepa Stepanović, Radomir Putnik, Živojin Mišić i Vojvoda Bojović, dok je postojala samo jedna počasna titula vojvode koja je bila dodeljenja Franše d’ Epereu.

U savremeno doba, titulu vojvode dodeljuju kao najviši plemićki čin i to u Francuskoj, Portugaliji, Italiji i Španiji.

Share.