Apresijacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Apresijacija, šta je to? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Rast tržišne vrednosti valute naziva se apresijacija.

Svi oni koji su dobro ekonomski potkovani sigurno znaju značenje pojma apresijacija. Ostali koji su množda čuli za ovaj pojam, a ne znaju šta znači, došli su na pravo mesto.

Da bi ste lakše razumeli značenje termina apresijacija objasnićemo značenje još jednog termina, a to je revalvacija. Revalvacija predstavlja povećanje vrednosti domaće valute u odnosu na stranu odlukom monetarnih vlasti. Apresijacija predstavlja isti taj proces, ali kada se on odvija na tržištu, odnosno pri fluktuirajućem deviznom kursu.

Drugim rečima, rast tržištne vrednosti valute predstavlja apresijaciju. Pri apresijaciji dolazi do povećanja uvoza, a smanjenja izvoza. Razlog za to jeste njihovo iskazivanje u drugačijim valutama. Odnosno uvoz iskazan u domaćoj valuti pojeftinjuje, a izvos iskazan u stranoj valuti poskupljuje.

Do apresijacije dolazi usled raznih političkih faktora i međunarodnih ekonomskih odnosa između zemalja, kao i zbog želje za međunardonim prestižom.

Termin apresijacija se koristi i da označi porast vrednosti sredstava aktive u odnosu na knjigovodstvenu, kao i za jačanje domaće valute u odnosu na rast domaće inflacije.

Share.