Selfi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je selfi?

Danas je gotovo nemoguće zamisliti jedan dan bez pomena reči „selfi“. Do samo pre nekoliko godina pojam „selfi“ nije postojao a onda je doživeo naglu popularnost i svetsku primenu! Šta je zapravo „selfi“?

Selfi je foto-auto-portret. Sama reč potiče iz engleskog jezika i u korenu ima pojam „self“ što u grubom prevodu znači „samo“, „auto“…

Sa razvojem tehnologije i modernizacijom aparata mobilnih telefona, fotografisanje je postalo dostupno svima. Takodje, dizajniranjem dodataka kao što su selfi-štapovi, fotografisanje bez ičije pomoći postalo je lako i brzo.

Nekada je bilo potrebno da klasične fotoaparate vremenski tempiramo, pa bismo imali desetak sekundi da se postavimo ispred objektiva i tako napravimo fotografiju. Danas je sve lakše jer foto aparati, pa i oni u okviru mobilnih telefona imaju „selfi“ opciju, pa tako u startuu na ekranu vidimo kako će slika ispasti.

Dakle, selfi je fotografija koju smo napravili sami, bez toga da nas neko fotografiše. Selfi može biti i grupni. Toliko je popularan i očito da za savremenu kultutru nesumnjivo ima odredjeno značenje, da je ušao u mnoge zvanične rečnike, ali je i kao kategorija nezaobilazna forma na društvenim mrežama.

Share.