Piksel

0

Šta je piksel? Šta znači kada čujemo da neka slika ima određeni broj piksela?

Piksel je najmanji element slike i on određuje kvalitet slike.

Sama reč – piksel, dolazi nam iz engleskog jezika i reči pixel, koja je zapravo skraćenica od picture element – i ima značenje – element slike. Ovaj najmanji grafički element slike specifičan je za bitmap slike koje se razlikuju od slika vektorske grafike.

Kako bi se prevele u digitalni oblik, slike se moraju pripremiti kao niz bitova i bajtova, odnosno u manje delove od kojih svaki ima svoju boju. Te delove zovemo pikselima. Količina piksela u slici direktno utiče na veličinu datoteke na disku, ali i na dimenzije (širina i visina) slike.

Detaljna informacija o pikselu sadrži položaj piksela na ekranu (koordinate po širini X i visini Y), nijansu boje i intenzitet osvetljenosti.

Po sastavu piksel čine podpikseli a to su tačkice osnovnih boja (crvena, zelena i plava). Od njih se različitim intenzitetom određenih podpiksela kombinuje željena nijansa boje. Broj piksela odnosno rezolucija ekrana pokazuje kvalitet.

Broj mogućih nijansi definisan je “dubinom boje” a standardni nivoi dubine sadrže 16 ili 256 boja, zatim 16-otbitna boja koja sadrži hiljade nijansi i 24-obitna boja sa milionima nijansi.

Kod monitora sa katodnom cevi, jedan piksel čine tri bliske tačke dok su kod LCD ekrana pikseli definisani kvadratima ili pravougaonicima.


Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply