Anadolija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je anadolija? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Anadolija predstavlja regiju u zapadnoj Aziji. Reč je o regiji koja obuhvata unutrašnjost poluostrva Male Azije.

Svima nama se dešava da za vreme časova u školi neke stvari zapamtimo, dok druge zaboravimo ili ih nikad ne naučimo. Neki predmeti su nam lakši i zanimljiviji, dok su drugi dosadni ili teški za naučiti. Sa pojmom anadolija susreli ste se na časovima geografije. Čak iako ste pazili na ovim časovima može se destiti da ne znate značenje pojma anadolija. Zbog toga ne bi bilo loše da pročitate ovaj tekst.

Anadolija je termin koji se koristi da označi regiju u zapadnoj Aziji. Reč je o regiji koja obuhvata unurašnjost poluostrva Male Azije, a koja danas pripada Turskoj.

Etimologija nas upućuje da je na naše prostore ovaj pojam došao iz turskog jezika, gde reč u originalu glasi: Anadolu, iako je reč originano potegla od reči Anatoli, što znači izlazak Sunca. Sama pozicija Anadolije je fantastična, jer se ista nalazi na spoju Azije i Evrope. Strateški gledano ovo je savršena lokacija za trgovinu, ali i druge grane privrede.

Anadolija je bila kolevka civilizacija koje datiraju još iz praistorije. Reč je o Katal, Hojku, Nevali Kori, Gebekli Tepe i Mersin. U novije doba naseljavali su je Rimljani, Goti, Vizantijci, Truci Seldžuci i Osmanlije. Na ovim prostorima je podignut i čuveni grad Troja.

Stanovnici Anadolije pretežno govore turski jezik. I dok je ranije ovo bila višejezička zemlja u kojoj su živeli različite etničke zajednice, tokom 20-og veka je pročišćenja i sada tamo mahom žive Turci.

Share.