Obrazloženje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je obrazloženje? Saznajte tačno značenje ovoga pojma.

Obrazloženje predstavlja tumačenje, odnosno objašnjenje i pojašnjenje neke stvari.

Iako nije toliko čest u svakodnevnoj komunikaciji, pojam obrazloženje svakako je prisutan na našim prostorima. Sa njim se obično srećemo u pravnim naukama, ali može se sresti i u drugim naučnim disciplinama.

Samo značenje termina obrazloženje veoma je jednostavno. Naime, obrazloženje se definiše kao objašnjenje i pojašnjenje neke stvari. Drugim rečima, reč je o tumačenju ili detaljnom pojašnjavanju nečega.

U pravnim naukama ovaj pojam predstavlja objašnjenje svrhe i pozadine predloga ugovora ili dokumentacije koji priprema telo za ugovaranje. Cilj obrazloženja bilo kojeg teksta jeste ostvarenje svrhe teksta.

Da bi ste lakše razumeli značenje i korišćenje pojma obrazloženje poslužićemo se sledećim primerom: Naime, kada osoba dobije otkaz na poslu uručuje joj se Rešenje o otkazu. Naravno, sem osnovnih podataka o preduzeću, radnom odnosu i zaposlenom, poslodavac mora napisati i obrazloženje o otkazu.

Kao što smo već rekli obrazloženje predstavlja tumačenje neke stvari, pa bi u ovom slučaju u obrazloženju trebali da se sastoje svi bitni razlozi na osnovu kojih se temelji odluka o otkazu. Ono mora biti detaljno, jasno i nedvojbeno.

Share.