Opstrukcija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč opstrukcija?

Ometati nečiji rad naziva se opstrukcija.

S obzirom na osnovno značenje ovog pojma a to je sprečavati ili blokirati nečiji rad, opstrukcija najčešće ima parlamentarno značenje. Naime, kada se opozicija služi svim sredstvima da poremeti ili onemogući rad parlametna, kako bi nanela što veću štetu aktuelnoj vlasti to se naziva opstrukcija.

Opstrukcija

Ipak kako opstrukcija sama po sebi može naneti štetu i veću od dozvoljene, posebno u političkom smilu, odnosno ugroziti i interes građana što ugrožava i politički interes opozicije, ona se praktikuje samo u izuzetnim situacijama. Takve situacije su prouzrokovane težnjom opozicije da pritiskajući vladu reši neka važna državna pitanja.

Od latinske reči obstruere koja znači zatvarati ili zagrađivati, pojam obstrukcija se opravdano najčešće koristi kao ometati, pa čak i blokirati nečiji rad.

Ovaj pojam se koristi i u medicini, ne udaljavajuć se puno od osnovnog značenja. Tako kada postoji začepljenost (neprohodnost) nekog organa poput creva kaže se da je došlo do opstrukcije tog određenog cevastog organa.

Kao sredstvo opozicije opstrukcija ima razne oblike. Može biti u vidu što dužih poslaničkih govora, predlaganja velikog broja tačaka dnevnog reda, zatim kao podnošenje brojnih zakonskih predloga, pa do masovnih podnošenja ostavki. Takođe, opstrukcija u najgorem slučaju može dovesti i do tučnjave u parlamentu što se ne retko i dešava.

Zato se pojam opstrukcije može definisati kao motoda političke borbe sa ciljem sprečavanja ili odugovlačenja donošenja nekih važnih političkih odluka.

U Americi je poseban oblik opstrukcije u Senatu poznat kao filibustering, što znači da je vreme izlaganja o nekoj temi „beskonačno“, tačnije ne postoji vremensko ograničenje.

Share.