Odraz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to odraz?

Slike predmeta u svojoj spoznaji nazivaju se odraz.

Svi mi svakodnevno vidimo svoj odraz u ogledalu, a malo nas se zapita šta odraz zapravo znači. Kako odraz pored osnovnog ima i svoje metaforično značenje, u zavisnosti od konteksta rečenice zavisiće i šta reč znači.

Odraz

Najjednostavnije rečeno odraz predstavlja sliku predmeta u svojoj spoznaji.  Poznati ruski filozof Pavlov prvi je čovek koji je objasnio teoriju odraza u filozofskom smislu. Po njemu odraz predstavlja specijalnu materijalističku spoznaju po kojoj mi jasno možemo vidimo kakvi smo zapravo.

Naravno kao što već znamo nisu samo ljudi oni koji mogu imati odraz, već svaki predmet, svaka pojava na određenim površima ima svoj odraz.

Kada pogledamo u ogledalo mi vidimo svoj odraz – odnosno vidimo sebi onakvi kakvi trenutno u tom trenutku jesmo. Ipak odraz se odnosi i na spoznaju čoveka u duhovnom smislu, ne samo fizički (kada i psihički spoznamo koje su naše mogućnosti).

Pojam odraz koristi se i u različitim sportskim disciplinama. U ovim situacijama odraz predstavlja korak koji prethodi izvođenu  skoka.

Share.