Eureka

0

Šta je to eureka?

Radostan usklik pri otrkiću neke nove pojave naziva se eureka.

Za pojam eureka veliki broj ljudi sigurno je čuo. Brojne su reference u filmovima i serijama kada neki lik od radosti usklikne – Eureka! Zašto se baš ova reč u određenim radosnim situacijama izgovara i koje je njeno značenje možete pročitati u narednim redovima.

eureka

Pojam eureka ili heureka kako ga neki izgovaraju grčkog je porekla i predstavlja radostan usklik koji se izgovara pri otkriću neke nove pojave. Prema tumačenju značenje reči eureka bilo bi – našao sam.

Naime, po legendi starogrčki matematičar i fizičar Arhimed iz Sirakuze zaslužan je za nastanak ove reči. Odprilike 250 godina pre nove ere Arhimed je dobio zadatak da odredi sastav njegove krune, a da je pri tome ne ošteti. Odnosno on je morao odrediti tačan procenat bakra i zlata što je u to vreme bilo izuzetno teško, gotovo nemogće.

I tako dok se kupao u kadi, Arhimed je uvideo da je lakši potopljen u vodi za razliku kada je van vode čime je dobio rešenje za svoj problem. Tada on je shvatio da telo potopljeno u tečnosti gubi od svoje težine onoliko na težini koliko je njime istisnuta tečnost. Tada je Arhimed istrčao iz kupatila i go uzvikivao “Eureka! Eureka! Eureka!”.

Stotinama godina kasnije ovaj izraz počeo je da se koristi kao uzvik radosti kada određena osoba pronađe nešto, odnosno dođe do nekog otrića.


Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply