Eureka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to eureka?

Radostan usklik pri otrkiću neke nove pojave naziva se eureka.

Za pojam eureka veliki broj ljudi sigurno je čuo. Brojne su reference u filmovima i serijama kada neki lik od radosti usklikne – Eureka! Zašto se baš ova reč u određenim radosnim situacijama izgovara i koje je njeno značenje možete pročitati u narednim redovima.

eureka

Pojam eureka ili heureka kako ga neki izgovaraju grčkog je porekla i predstavlja radostan usklik koji se izgovara pri otkriću neke nove pojave. Prema tumačenju značenje reči eureka bilo bi – našao sam.

Naime, po legendi starogrčki matematičar i fizičar Arhimed iz Sirakuze zaslužan je za nastanak ove reči. Odprilike 250 godina pre nove ere Arhimed je dobio zadatak da odredi sastav njegove krune, a da je pri tome ne ošteti. Odnosno on je morao odrediti tačan procenat bakra i zlata što je u to vreme bilo izuzetno teško, gotovo nemogće.

I tako dok se kupao u kadi, Arhimed je uvideo da je lakši potopljen u vodi za razliku kada je van vode čime je dobio rešenje za svoj problem. Tada on je shvatio da telo potopljeno u tečnosti gubi od svoje težine onoliko na težini koliko je njime istisnuta tečnost. Tada je Arhimed istrčao iz kupatila i go uzvikivao “Eureka! Eureka! Eureka!”.

Stotinama godina kasnije ovaj izraz počeo je da se koristi kao uzvik radosti kada određena osoba pronađe nešto, odnosno dođe do nekog otrića.

Share.