Favorit

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je favorit? Šta znači kada kažemo da neko favorit?

Miljenik, onaj koji ima najveće šanse da pobedi u nekom takmičenju naziva se favorit.

U svetu gde su aktuelna neka takmičenja bilo u školi, sportu, pevanju ili bilo kojoj vrsti umetnosti, uvek se izdvaja miljenik za kojeg se smatra da ima najveće šanse za pobedu. Upravo taj miljenik drugačije se naziva i favorit.

Posmatrano sa etimološke strane sam pojam favorit potekao je od latinske reči favor u značenju dobra volja, sklonost. U Italiji ovaj termin najpre korišćen je da označi ljubimca, a vremenom počeo je i da se koristi da čoveka koji je u milosti neke moćne, bogate i uticajne porodice.

Na našim prostorima kada kažemo favorit mislimo na nešto najomiljenije. Ovaj izraz uglavnom se koristi u takmičenjima da izrazi tim ili osobu koja ima najviše izgleda da pobedi. Primera radi, u trkama konja favorit bi bio konj koji ima najviše šansi za pobedu, dok bi u fudbalu favorit bila ekipa koja ima sve preduslove za pobedu i simpatije publike.

Ako kažemo da je određeni tim favorizovan, to znači da je on stavljen u povoljniji položaj u odnosu na druge timove. Ako mi favorizujemo određenog čoveka, mi njega stavljamo u povlašćen položaj, odnosno odobravamo njegove postupke, ideje, misli.

Share.