Falsifikator

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Falsifikator

Šta znači falsifikator

Osoba koja falsifikuje, koja pravi lažne stvari, naziva se falsifikator.

Sigurno ste videli kako u banci službenici koji primaju novac obavezno pogledaju novčanice na svetlu, tačnije proveravaju da li se radi o originalu ili falsifikatu.

Pojam falsifikator potiče od novolatinskog glagola falsificare koji znači krivotvoriti, praviti lažne stvari poput novca, svedočanstva, pasoša, drugih isprava i tome slično.

Falsifikatori novca se vrlo često pojavljuju i u većini slučajeva se brzo otkriju njihove pronevere. Međutim, falsifikatori ne moraju biti samo osobe koje prave lažan novac, to mogu biti i umetnici, modni kreatori, odnosno svi koji kopiraju neki original.

Na primer, internet prodaja je puna falsifikata, te je prošle godine utvrđeno da je preko 40 % proizvoda kupljenih u Kini preko interneta ili falsifikat ili lošeg kvaliteta. Naravno zasnovane su i zakonom regulisane tužbe zbog falsifikovane robe i one se svake godine povećaju.

Takođe, ukoliko obilazite Beč možete posetiti i Muzej falsifikata, u kome se izlažu isključivo kopije i krivotvorine. Iako možda zvuči neverovatno ali falsifikatori originalnih umetničkih dela postoje u svim razdobljima slikarstva, a neretko su rezultat izuzenog talenta. Tako da su neke kopije vredne i više hiljada evra.

Često se otkrivaju i falsifikatori poznatih brendiranih alkoholnih pića. Tržišni inspektori takva pića prepoznaju po boji koja se razlikuje od originala, kao i po nižoj ceni.

Share.

Leave A Reply