Psorijaza

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je psorijaza? Koje je tačno značenje ovog pojma?

Hronična, nezarazna bolest kože koju karakteriše pojava specifičnih mrlja ružičaste boje koje su prekrivene belim ljuskicama naziva se psorijaza.

Da li ste do sada bili u prilici da čujete da neko boluje od psorijaze? A da li ste znali koja je bolest u pitanju?

S’ obzirom da samo 2-3 % populacije oboli od psorijaze, ne treba da Vas čudi ako do sada niste čuli za nju. Reč je o hroničnoj, nezaraznoj, miltifaktorijalnoj kožnoj bolesti, koja obuhvata samo 1% svih bolesnika sa kožnim bolestima.

Posmatrano sa etimološke stane sam pojam psorijaza (latinski: psoriasis) potekao je iz grčkog jezika, od reči  ψωρίασις u značenju svrab, šuga. Po definiciji, psorijaza predstavlja hroničnu, genetski determiniranu kožnu bolest koja se ispoljava u vidu crvenila prekrivenim srebrno belim ljuskicama.

Psorijaza se obično javlja na laktovima, kolenima, trupu i temenu, ali može se pojaviti i na durigm delovima tela. Obično se javlja kod osoba mlađih od 30 godina, a uzrok njenog nastanka nije poznat.

Kod 30% oboleih od ove bolesti javljaju se i brojna zapaljenja na noktima i zglobovima, što dovodi do teških degenerativnih promena i iščašenja zgloba, što ovaj oblik psorijaze svrstva u reumatične bolesti.

Samo dijagnostikovanje psorijaze je veoma jednostavno i zasniva se na kliničkoj slici pacijenta. Kao i brojne druge kožne bolesti i psorijaza je lako uočljiva. Najpre se uglavnom javljaju crvene fleke u predelu laktova ili kolena koje su prekrivene ljuspicama, a potom se one šire i po ostalim delovima tela.

Što se tiče lečenja, nažalost ne postoji lek za izlečenje psorijaze, već se kombinuju različite terapije koje mogu samo ublažiti i staviti pod kontrolu ovu bolest.

Share.