Velmoža

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je velmoža? Šta znači ovaj pojam i kada se sve može koristiti?

Velmoža je srednjevekovni plemić, velikaš, vlastelin.

Sam termin velmnoža retko se može čuti na našim prostorima, što je uslovilo da veoma mali broj ljudi zna njegovo značenje.

Pojam velmoža je prvi put počeo da se koristi u srednjem veku kada je počelo feudalno doba i to u značenju krupni zemljoposednik, odnosno vlastelin, velikaš, plemić. Iako se ovaj pojam uglavnom vezuje za srednji vek, moguće je čuti ga i u moderno doba.

U današnjici, izraz velmoža uglavnom se upotrebljava u figurativnom smislu u značenju moćan i uticajan čovek. Često se koristi da označi osobe koje poseduju neku plemičku titulu, ili za aristokrate i pripadnike tzv visoke klase.

U nekim zemljama velmnoža je naziv koji se koristi da označi državnog službenika koji vrši jednu od najvažnijih državnih službi poput vojske.

U Bosni, termin velmoža označava krupnu bosansku vlastelu, vlastelu rusaga koja je uspela da zaokruži svoje posede do nivoa konkurencije bosanskom vladaru. Velmože su se razlikovale od običnih regionalnih gospodara koji su postojali u to vreme u srednjevekovnoj Srbiji.

Velmože su svoje posede osamostaljivali i bili su u prilici da samostalnije deluju prema drugim državama i ostalim spoljnim faktorima. Bosanske velmože su priznavale kraljevsku vlast i obezbedili su svoju egzistenciju zahvaljujući pripadnosti Bosanskom Kraljevstvu. Neke od najpoznatijih bosanskih velmoža su Kosače, Radivojevići, Pavlovići, Hrvatinići i Zlatonosovići.

Share.