Svemir

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je svemir? Da li ste upoznati sa značenjem navedenog pojma?

Beskonačno prostranstvo koje nas okružuje i koje predstavlja ukupnost svega što postoji naziva se svemir.

Kada pogledate u nebo, da li se pitate dokle se proteže to nepregledno nebesko prostranstvo? Zanima li Vas koliko je to prostranstvo veliko i da li u njemu postoje neki oblici života? Na ova pitanja još uvek niko ne može da da pravi odgovor, ali zato možemo da objasnimo značenje pojma svemir.

Po jednoj od definicija, svemir predstavlja ukupnost svega što postoji, uključujući i svo vreme, prostor, materiju, enegriju, nebeska tela, galakscije, intergalatički prostor, pa čak i ono što se nalazi iza svega toga.

Svemir se drugačije naziva i univerzumom, kosmosom ili vasionom, a reč je o beskonačnom prostranstvu koje nas okružuje. Iako su ljudi od davnina pokušavali da definišu nepregledno nebesko prostranstvo, pojam svemir se tek u prvom polovini 20-og veka upotrebljava u značenju celog prostrono – vremeskog kontinuuma u kojem postojimo zajedno sa svom materijom i energijom.

Kao što je poznato, ne možemo znati puno toga o svemiru, pre svega o njegovim karakteristikama, fenomenima i sudbini koja ga očekuje. Ipak postoje neke činjenice koje su naučnici uspeli da otkriju i dokažu kada je reč o svemiru.

Kako u svemiru ne postoji atmosfera on je potpuno tih i ne postoji mogućnost da proizvede zvuk. Naravno radio talasi mogu putovati svemirom, pod uslovom da ima ko da ih čuje.

Zasigurno jedno od najvažnijih otkrića fizičke kosmologije jeste saznanje da se svemir širi, a zahvaljujući Hablovom zakonu to je moguće i dokazati.

Interesatno je da se starost svemira procenjuje na oko 13,7 millijardi godina sa granicom greške od oko 200 miliona godine. Postoji više različitih metoda za određivanje starosti svemira, a sve one uglavnom rezultat koji se nalazi u opsegu od 13 do 15 milijardi godina.

Share.