Dribling

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to dribling? Ko najčešće koristi ovaj pojam i šta on tačno znači?

Manevrisanje loptom u blizini protivnika naziva se dribling.

Najčešće se izraz dribling može čuti na utakmicama ili kod sportskih komentatora, kada opisuju probijanje nekog od fudbalskih ili košarkaških igrača kako se probija sa loptom do gola ili koša.

Pozivajući se na etimologe, ovaj pojam potiče od engleske reči dribbling. Dribling je čista pozajmljenica koja se u naš pa i u druge jezike prenela i ukorenila ne menjajući oblik.

Spretan način vođenja lopte ili dribling koristi se ne samo u košarci i fudbalu već i u vaterpolu potezima savlađivanja lopte na površini vode.

Cilj svakog driblinga je savladati protivnika tako što će mu se onemogućiti dolazak do lopte na dozvoljen način i samim tim stvara se prilika za davanje gola ili koša, za poen.

Sjajno driblanje odbrambenog igrača” , često se može čuti na utakmicama.

Dobri driblinzi se obično završavaju poenom, jer im je teško odoleti. Zato se za igrače poput nekadašnjeg Ronalda u fudbalu kaže da imaju neprocenjive sposobnosti, nenadmašiv dribling. Driblanje nije ni malo lako naučiti, ali zato je pri napadu ili ispred samog gola od najveće važnosti.

U svakodnevnom govoru može se čuti reč dribling u metaforičnom, prenesenom značenju kada se želi reći da je neko nadigran ili da se neko sa nečim ili sa nekim igra.

Na primer, „driblaš me kao loptu“, može se prevesti kao manipulišeš sa mnom, zezaš me, igraš se sa mnom kao sa loptom.

Share.