Metodisti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ko su metodisti? Kakva su verovanja vezana za metodiste kao zajednicu? Šta je osnovna karakteristika metodista?

Metodisti su pripadnici “Evangeličke metodističke crkve”.

Oni su sledbenici protestanskog evangelističkog pokreta nastalog u 18. Veku u Anglikanskoj crkvi zbog obnove hrišćanskog života i vere. Zajednica Metodista je jako brojna u SAD-u a prema nekim procenama u svetu ih ima oko 75 miliona.

Evangelička metodistička crkva je stvorena spajanjem dve crkve – Evangeličkog zajedništva i Episkopalne metodističke crkve.

Evangelička se zove iz razloga što propoveda jevanđelje. Apostol Pavle to ovako opisuje: Bog prihvata sve ljude i zato mogu Njegovoj ljubavi verovati. Ko ovako veruje u Boga dobija večni život bez ikakvog napora.

Reformatori su ovu poruku jevanđelja propovedali a Evangelička metodistička crkva ju je takođe prihvatila i u svojim učenjima i službama pokušava da traži i sledi način ispravnog hrišćanskog života.

Značenje reči metodisti: U 18. Veku, pojam Metodisti bio je podrugljivo ime za grupu studenata na Oksfordu u Engleskoj koja je tokom studija pokušavala da u svakodnevne aktivnosti unese redovno proučavanje Biblije, akcije pomaganja sirotinje, zajedničke molitve, pomoć bolesnima i zatvorenicima.

Vođa te grupe postao anglikanski sveštenik Džon Vesli. Vesli je bio pod uticajem Martina Lutera čije se učenje zasniva na idejama da je vera Božje delovanje u nama, delovanje koje nas čini novim ljudima, zatim da čovek ne mora da se trudi da ugodi Bogu, jer što zna da ga Bog prihvata takvog kakav jeste.

Vesli je sjedinio poslanje o radosnoj vesti sa socijalnim principima i angažovanjem i tako razvio pokret Metodista koji su prisutni i u Srbiji od 1898. godine.

Share.