Instinkt

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je instinkt? Šta znači kada neko kaže da ima oštre instinkte?

Instinkt je urođeno ponašanje i specifičan nagon živog organizma ka nekoj vrsti ponašanja ili akcije.

Jedna od definicija navodi da u instinkte spadaju urođena ponašanja koja su nasleđena kao obrasci i koja postoje sama po sebi i ne uče se. Takođe, instinkt se definiše i kao složen i kompleksan lanac bezuslovnih refleksa.

Instinkti su tako jako bitni u osiguravanju bazičnih potreba organizma kao što su reprodukcija, hranjenje, zaštita od opasnosti…

Prema psihologiji, ljudska bića umesto instinkta imaju nagone. To se objašnjava tako što instinkti izazivaju ponašanje na način da se ne mogu sprečiti, dok na nagone može uticati volja.

Nauka koja se bavi pitanjima urođenog ponašanja je etologija. Bilo koje ponašanje je instinktivno ukoliko se obavlja bez osnova iz prethodnog iskustva.

Primeri: Mladunci morske kornjače, koje su se tek izlegle, automatski će se sa plaže kretati ka okeanu. Mladi kengur se automatski penje se u torbicu majke dok pčele komuniciraju plesom u pravcu izvora hrane bez da ih je neko tome naučio.

Instinkte treba razlikovati od refleksa, koji su tek prosti odgovori organizma na neki podsticaj. To su na primer kontrakcije zenica zbog jake svetlosti ili pokret potkolenice kada se udari tetiva.

U svakodnevnom govoru, pojam instinkt se neretko primenjuje kako bi se opisala intuicija pa i vidovitost.

Share.