Delirijum

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je delirijum? Da li znate šta znači kada kažemo da je neko u delirijumu?

Stanje konfuzije koje je često praćeno sa halucinacijama, deluzijom, emotivnom labilnošću i ankcioznošću naziva se delirijum.

Neretko na našim prostorima možemo čuti reč delirijum koja iako predstavlja medicinski termin, veoma je česta u svakodnenvoj komunikaciji, te je veliki broj ljudi upoznat sa njenim značenjem.

Pojam delirijum se najjednostavnije definiše kao bunilo, buncanje ili ludilo. Po definiciji, delirijum predstavlja stanje konfuzije, koje je često praćeno sa halucinacijama, deluzijom, emotivnom labilnošću i ankcioznošću.

Delirijum obično predstavlja rezultat promena u cerebralnom metabolizmu usled intoksiranja drogama ili alkoholom, šokom ili etiologijama. Delirijum često nastaje i tokom uzdržavanja supstanci koje izazivaju jaku zavisnost.

Čovek koji se nalazi u delirijum je dezorijentisan u svim pravcima. Najpre dolazi do oštećenja orijentacije u vremenu i prostoru, potom prema drugim ličnostima, a na kraju i prema sebi. Zatim slede čulne obmane, halucinacije, sumanute misli i ideje.

Zbog navedenih simpotma delirijuma osoba je u nemogućnosti da aktivno usmeri i održi pažnju, njeno pamćenje je oštećeno, a u nekim slučajevima dolazi i do potpune amnezije.

Share.