Siroče

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je siroče?

Dete kojem su umrli roditelji naziva se siroče.

Da li ste čuli za pojam siroče? A da li ste upoznati sa njegovim značenjem.

Termin siroče koristi se da označi dete kojem su umrli roditelji. Siroče je izraz koji se upotrebljava za decu koja su ostala bez oba roditelja. Uglavnom je reč o manjoj deci, dok se za odrasle osobe gotovo nikada ne upotrebljava izraz siroče.

Ovaj pojam datira još od davnina kada su se ljudska društva i države još razvijali, te usled brojnih problema, ratova i tome slično veliki broj male dece ostajao je bez oba roditelja.

Danas, siročad su nešto redja pojava, naročito u razvijenim zemljama, gde je razvijena medicina i tehnologija, ali i manji broj oružanih sukoba omogućavaju da oba roditelja dožive punolestvo svog deteta.

Ipak bitno je istaći da u zemljama koje i dalje vode ratove, kao i zemljama Trećeg svega siročad nažalost nisu retka pojava.

Siroče najpre odlazi u specijalizovanu ustanovu, gde dobija svu potrebnu pomoć koja mu je neophodna. Reč je o različitim ustanovama poput prihvatilišta ili sirotišta gde oni mogu boraviti povremeno ili stalno.

Brigu i starateljstvo o njima zatim, dobijaju članovi rodbine, a u slučaju da oni ne žele dete može usvojiti porodica koja je stekla potrebe uslove za to.

Share.