Biskup

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je biskup?

Poglavar Katoličke crkve kojeg imenuje papa naziva se biskup.

Svakodnevo se srećemo sa pojmom biskup u različitim sferama života, te verujem da većina ljudi dobro je upoznata sa njegovim značenjem.

Etimologija nas uči da je termin biskupo potekao od grčke reči επισκοπος (episkopos), što znači nadglednik, starešina, čuvar; Najjednostavnije rečeno biskup je naziv za poglavara Katoličke crkve kojeg imenuje papa.

Biskup je predstavnik biskupije, a po učenju hrišćanske crkve on kao i episkopi su naslednici apostola. Biskupi nose crnu mantiju sa rubovima i porubima ljubičaste boje, a te boje je i pojas, kao i kapica koju nose na glavi.

Biskupi nose pojas i kapicu kako bi označili svoju predanost i uzdržljivost, a krst i prsten koji nose predstavljaju oznaku časti i svetosti. Kada održavaju misu, biskupi nose štap i mitru.

Postoji nekoliko različitih službi kada je biskup u pitanju. Najosnovnija je služba ordinarij, gde je biskup poglavar biskupije. Uz ordinarije obično se nalaze i pomoćni biskupi koji im pomažu u obavljanju službe. U slučaju da pomoćni biskup pomaže Papi lično, on dobija zvanje kardinala ili nadbiskupa.

Kardinal je počasni naziv koji dobija biskup u Katoličkoj crkvi, koji ima pravo učestvovanja u konklavi, gde se bira novi Papa, koji predstavlja biskupa Rimske biskupije i vrhovnog poglavara cele Katoličke crkve.

Biskup koji je veleposlanik Svete stolice i akreditovan pri nekoj suverenoj državi naziva se nucij.

Share.