Muza

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to muza?

Muza je bila ćerka Zevsa i Mnemosine, boginja učenosti i lepih veština. Danas muze se smatraju zaštitnicama pesništva, umetnosti i nauke, te one nadahnjuju pesnike, umetnike i slikare.

Svi smo čuli za pojam muza, a većina zna i koje je njegovo značenje. U slučaju da niste preterano vodili računa o grčkog mitologiji sledi detaljno objašnjenje ovog pojma.

muza

Reč muza potiče iz grčkog jezika, preciznije od reči mοῦσαι, koja u grčkoj mitologiji označava boginju čerku Zevsa i Mnemosine koja se smatrala zaštitnicom pesništva, umetnosti i nauke.

Tada se verovalo da muze nadahnjuju pesnike, slikare i druge umetnike, te da zahvaljujući njima oni dobijaju potrebnu inspiraciju kako bi koncipirali i završili svoja dela.

Danas u figurativnom značenju, muza predstavlja onog ko inspiriše određenog umetnika da napravi neko delo. Na primer u slučaju da pesnik napiše pesmu koju će da posveti svojoj ženi jer ga je njena lepota i dobrota insipirisala da to napiše, ona će predstavljati njegovu muzu jer zahvaljujući njoj on je dobio nadahnuće da završi to delo.

Po grčkoj mitologiji poznato nam je devet muza: Talija, Uranija, Melpomena, Erato, Polihimnija, Klio, Euterpa i Terpsihora.

Share.