Mantra

0

Šta je mantra?

Zvuk, slog ili grupa reči koja ima sposobnost transformacije od svesti pa sve do grupe materije naziva se mantra. Ovaj termin se kod nas uglavnom koristi za kratke molitve kojima se pripisuje osobita moć.

Verujemo da ste svi čuli za pojam mantra koji sa godinama dobija sve više na značaju. Etimologija nas upućuje da reč mantra potiče iz klasičnog jezika Indije – sanskirta, od reči manas, što znači um i reči trayate, što znači izbaviti.

mantra

Termin mantra ima veoma složeno značenje. Naime, mantra predstavlja zvuk, slog ili grupu reči koja se učestalo ponavlja. Prisutna je u indijskoj tradijici gde je veoma često obavljaju različite verske bajalice.

Međutim, različiti narodi različito shvataju i definišu mantru. Pa tako, u hinduizmu mantra je deo milenijumske duge tradicije koja omogućava da se sa ponavljanjem određene bajalice ili sloga može steći duhovna moć i blagoslov.

Intersantno je da mnogi veliki mudraci verovali su da zahvaljujući mantrama mogu uticati ne samo na svest ljudi već i na materiju. Kako je u Vedama opisano, zvuk je najsuptilnija manifestacija materije, te se iz njega manifestuju grublji elementi kao što su vatra, voda, zemlja, vazduh i td.

Dakle, materijalni oblici i elementi koji nas okružuju predstavljaju različite valovne frekvencije zvuka. Zbog toga, izgovarajući određene mantre može se uticati na sve oko nas.

Krajnji cilj svih onih koji recituju mantre jeste pre svega što je veća evolucija svesti i samospoznaja, ali i spoznaje Boga. Primenom mantra postiže se i smirenost uma, poboljšanje psihofizičkog zdravlja, osećaj znanja i sreće.

Po mnogima mantra pomaže da čovek smiri um i oslobodi se negativnih misli. Drugi pak smatraju da je mantra ništa drugo do pranje mozga i pokušaj da se na čoveka negativno utiče.


Share.

Leave A Reply