Inkrustracija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je inkrustacija?

Vrsta dekoracije koja se obavlja tako što se umeću lepši i skuplji materijali u osnovni materijal od kojeg se nešto pravi, naziva se inkrustracija.

Da li ste bili u prilici da čujete za pojam inkrustacija? A da li znate koje je njegovo značenje?

Etimološki posmatrano termin inkrustacija potiče od latinske reči incrustation, što znači umetanje. Inkrustacija se definiše kao vrsta dekoracije gde se umeću lepši i skuplji materijali kako bi dali prefinjen izgled.

Često, ovaj pojam se upotrebljava i u značenju kamena kora, gde se pre svega koristi da označi proces hvatanja kalcitne obloke na organskim i anorgansim telima koja su smeštena u kalcitnim izvorima.

U građevini, inkrustacija podramuzmeva dekoraciju koja se sprovodi tako što se na unutrašnje i spoljašnje zidove stavljaju ploče od skupucenog mramora ili raznobojnog kamenja koje će pre svega doprineti na što lepšem izgledu zgrade. Naravno, postoji više opcija i moguće je stavljati različite oblike i ornamentske parčiće napravljenje od ilovače, mramora i drugih materijala.

Što se tiče samog postupka sprovođenja inkrustacije, ona podrazumevanja stavljanje različitih dekorativnih materijala u mekanu masu koja će se kasnije stvrdnuti.

Pojam inkrustracija upotrebljava se i u frazi “inkrustraciona mašina”, gde označava specijalnu mašinu koja služi za prevlačenje semena đubretom.

Share.