Abortus

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je abortus?

Medicinska procedura kojom se vrši prekid neželjene trudnoće naziva se abortus.

Najšire posmatrano pojam abortus se definiše kao spontani ili izazvani prekid trudnoće odstranjenjem ili izbačajem fetusa iz materice pre sposobnosti ljudskog ploda za život. Ako posmatramo značenje ove reči u užem smisu, abortus se odnosi na posebnu medicinsku proceduru kojom se vrši prekid neželjene trudnoće.

Dakle, žene mogu doživeti spontani pobačaj koji nastaje neplanski, zbog različitih komplikacija u trudnoći ili pak mogu izvršiti abortus kako bi prekinuli neželjenu trudnoću. Abortus se može izvršiti najkasnije do desete nedelje trudnoće prema zakonu SFRJ iz 1978-e godine.

Nakon desete nedelje trudnoće abortus je moguće izvrišti, ali o njemu odlučuje odgovarajuća komisija koja će temeljno obraditi sve medicinske, eugeničke i pravno – etničke indikacije na zahtev trudne žene, nakon čega će doneti svoju odluku.

Abortus se nakon desete desete nedelje može dozvoliti kako bi se sačuvao život trudnice ili njeno mentalno i fizičko zdravlje, ali i kako bi se sprečilo rođenje deteta sa kongenitalnim poremećajima koji bi bili fatalni po dete.

Sam termin abortus potiče iz latinskog jezika, od reči abruptio, što znači pobaćaj, prekid. Ne zna se kada je tačno počela da se koristi ova reč, a poznato je da abortus postoji još od antičkih vremena kada su se trudnoće prekidale konzumacijom određenih abortificirajućih biljaka, upotrebom oštrih predmeta ili pak nekom drugom metodom.

I danas moguće je koristi različite metode prilkom sprovođenja abortusa. Najčešće se koristi hiruška metoda koja se izvodi u opštoj kratkotrajnoj anesteziji, a ako sve prođe bez komplikacija u klinici se ostaje manje od sat vremena.

Dosta je ređi nehiruški abortus koji je moguć jedino tokom prvog tromesečja, a vrši se konzumacijom metotrexta i mifepristona.

Jednom vrstom abortusa smata se i korišćene kontracepcijske pilule, poznate kao „tableta za dan (jutro) posle“ koja se uzima u roku od 72 sata nakon polnog odnosa koji bi trebao da rezultira začećem.

Share.