Nanule

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 Šta su to nanule?

Sandale ili papuče sa drvenim đonom nazivaju se nanule.

Ženski deo populacije sigurno zna šta su to nanule, ali muški deo populacije kojem možda nije baš najjasnije značenje ove reči, isto može potražiti u narednim redovima.

nanule

Pojam nanule je još jedna reč turskog porekla koja je počela da se koristi na našim prostorima još za vreme Turaka, ali je ostala u upotrebi i dan danas. Nanule predstavljaju papuče ili sandale sa drvenim đonom.

Žene iz tadašnjeg Osmanskog carstva nosile su nanule koje su bile interesante zbog zvuka koje su proizvodile na kaldrmi. Iako nisu bilo naročito udobne, zvuk koji su stvarale bio je zanimljiv i imao praktičnu primenu u domovima, te su uvek bile jedan od najtraženijih modela obuće.

Nanule su pravljenje od drveta, obično je u pitanju bilo orahovo drvo, koje je oblikovano poput đona na koji je pričvršćivana koža ili neki drugi čvrst material koji je potom i ukrašavan radi lepšeg izgleda.

Kako se ručno rade i prestavljaju unikatne radove, kada su se prvi put pojavile samo pripadnci više klase mogli su da ih priušte sebi.

Danas, nanule su ostale u upotrebi u nešto drugačijem obliku nego ranije. Sada one su dosta udobije, veoma elegntnih dizajna sa đonom koji još uvek klepeće te su i dalje veoma zanimljive.

Share.