Nutricionista

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači nutricionista?

Osoba koja proučava hranljivu vrednost hrane i način na koji se hranljive materije koriste u organizmu, kao i vezu između ishrane i zdravstvenog stanja naziva se nutricionista.

Svima koji su nekada probali neku djetu ili se na bilo kojin način zanimali sa hranom i njenom energetskom vrednosti poznat je pojam nutricionista. Po definiciji nutricionista je isto što i dijetičar, odnosno to je osoba koja se bavi proučavanjem hranljivom vrednosti hrane, načinom na koji se hranljive vrednosti koriste u organizmu, kao i vezu između ishrane i zdravstvenog stanja date osobe.

Nutricionista

Sa etimološke strane reč nutricionista latinskog je porekla i ima značenje stručnjak za hranu. Po pravilu nutricionisti imaju brojne obaveze i odgovornosti pored proučavanja hrane. Oni sastavljaju planove ishrane i nadgledanju način pripremanja i serviranja hrane. Takođe zaslužni su za lečenje i sprečavanje velikog broja bolesti i to samo promovisanjem zdrave ishrane i predlaganjem nekih izmena u načinu ishrane (uglavnom uvođenje zdrave hrane,a  izbacivanjem previše masne i toksične hrane).

Iako mnogi misli da su nutricionisti tu kako bi isključivo pomogli osobama sa viškom kilograma da smšraju, oni su pravi stručanjci za hranu koji mogu pomoći i pri lečenju određenih bolesti. Pa tako osobe koje imaju visok krvni pritisak po savetima nutricionista bi trebali da koriste hranu sa manje soli i drugih začina. I dok su ranije nutricionisti uglavnom sastavljali planove i tabele ishrane za osoboe sa viškom kilograma, danas oni sve više se okreću sa osobama kojima hrana prouzrokuje ili dovodi do povećanja određenih bolesti (odnosno štetno deluje na obolele).

Nutricionisti imaju obavezu da prouče nutritivnu vrednost hrane, da sastave plan ishrane i pruže svu potrebnu potporu i savete svom pacijentu.  Zatim oni moraju sprovoditi istraživanja kako bi otrkili navike u ishrani pacijenta, a onda uticati na njegov režim ishrane. Ono što nutricionisti konstatno rade jeste promovisanje zdrave ishrane i njena pozitivna dejstva koja imaju na naš organizam. Nutricionisti nisu obični poznavaoci hrane, oni pored toga moraju posedovati određenja znanja iz medicine i hemije, zatim moraju biti komunikativni i veoma strpljivi spremni da prenesu sve svoje znanje na drugog.

Nutricionista ustvari učeći o pacijentu određuje koja je to hrana i tečnosti koji su mu neophodni za normalno funckonisanje, rast i održavanje ravnoteže između zdravlja i bolesti.

Share.