Snob

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je snob?

Snob je osoba koja nastoji da izgleda otmeno kako bi što više ličila na pripadnike tzv. visokog društva.

Svi mi čuli smo za pojam snob, koji je veoma prisutan u svakodnevnoj komunikaciji. A koliko nas zapravo zna pravo značenje ove reči?

Još sredinom 19-og veka u srednjoj školi Iton u Engleskoj izraz snob kreće da se koristi za sinove bogatih građanskih porodica koji su masovno počeli da upisuju ovu školu. Veoma brzo ovaj izraz se proširio i na druge engleske škole, a prvenstveno je korišćen uz ime dečaka iz građanskih porodica koji su se ponašali inferiorno u odnosu na druge učenike.

Iako je etimološki posmatrano termin snob nastao od latinske reči nobilitate, što znači neplemić u naš jezik ova reč je potekla iz engleskog jezika. Snob se definiše kao osoba koja druge ljude apriorno smatra inferiornim u odnosu na sebe iz velikog broja razloga poput pretpostavljenog intelekta, bogatstva, obrazovanja i tome slično.

Najjednostavnije rečeno snob je osoba koja nastoji da izgleda otmeno kako bi što više ličina na pripadnike tzv. visoke klase. Snob je ono što se u narodu naziva skorojević ili pokondirena tikva.

Dakle, reč je o osobi koja se slepo povodi za stvarima koji pripadaju “višoj klasi”, pa tako izigrava damu ili gospodina iako za to nema ni sredstava, ni obrazovanja, a često ni mrvicu opšte kulture. On želi da impresionira sve one za koje misli da se nalaze iznad njega, dok sve ispod svog nivoa pokušava da baci u očaj.

Snob će na sve načine pokušati da učvrsti svoj status u društvu, jer je njemu najvažnije mišljenje drugih ljudi. Primera radi, jedna normalna osoba će ići u operu pre svega jer voli tu vrstu muzike i želi da je čuje, dok će naš snob otići tamo isključivo kako bi bio viđen od strane drugih ljudi, te na taj način dobio hvale.

Snob zavisi od valorizacije drugih ljudi, te će svoju ličnost formirati na osnovu želja i očekivanja drugih ljudi.

Share.