Intelekt

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je intelekt?

Intelekt predstavlja mentalnu osobinu koja se sastoji od više sposobnosti: učenje iz iskustva, adaptiranje, razumevanje i shvatane novih situacija, kao i korišćenje stečenog znanje u interakciji sa okruženjem.

Verujem da ste svi čuli za pojam intelekt, te da većina zna njegovo značenje. Etimologija nas upućuje da je reč intelekt posuđenica iz latinskog jezika, koja ima značenje percepcije ili spoznaje.

intelekt

Po definiciji, intelekt predstavlja mentalnu osobinu koja se sastoji od više sposobnosti: učenje iz iskustva, adaptiranje, razumevanje i shvatane novih situacija, kao i korišćenje stečenog znanje u interakciji sa okruženjem.

Bitno je istaći da u intelekt različito definisali različiti istraživači. Pa tako po Tedmanu najznačajniji vid intelekta jete sposobnost za apstraktno razmišljanje, dok Torndik ističe sposobnost za učenje i sposobnost za davanje odgovora kao najznačajnije vidove intelekta.

Najjednostavnije rečeno intelekt predstavlja um, te se odnosi na čovekovu sposobnost da kroz razmišljanje dođe do određene spoznaje ili uvida.

Share.