Impresum

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to impresum?

Impresum predstavlja zakonsku obavezu da se na određenom štampanom delu obavezno naznači ime izdavača i urednika koji su odgovorni za sadržinu tog dela.

Ako znate značenje reči impresum svaka Vam čast! Ovo je pojam za koji je mali broj ljudi čuo, a još manje je onih koji znaju šta ova reč znači.

Impresum

Pojam impresum preuzet je iz latinskog jezika, tačnije od reči impressu koja ima značenje – ono što je utisnuto. Imresum predstavlja zakonsku obavezu da se na određenom štampanom delu (knjizi, novinama i slično) obavezno naznači ime izdavača i urednika koji su odgovorni za sadržinu tog dela.

Impresum podrazumeva sve neophodne podatke o ljudima koji su odgovorni sadržinu određene publikacije. Pa tako impresum najčešće sadrži: ime autora, ime izdavača, vlasnika autorskih prava, broj primeraka i godinu i mesto izdavanja. On može da sadrži i neke druge podatke koji mogu biti značajni onima koji čitaju publikaciju.

Impresum se utiskuje na početku novina, knjiga i slično, a mnogi izdavači u novije vreme isti stavljaju na poleđinu publikacije. Određeni izdavači impresum štampaju na koricima knjiga.

Share.