Ramazan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 Šta je ramazan?

Ramazan je deveti mesec u islamskog kalendaru i za njih predstavlja sveti mesec, jer je u njemu počela objava Kurana.

Verovatno ste do sada bili u prilici da čujete za pojam ramazan, a znate li koje je njegovo značenje? Svi oni koje je zaintrigirala reč i zanima ih šta znači, sledi objašnjenje.

ramazan

Etimologija nas upućuje da reč ramazan potiče od arapske reči ramaḍān, što znači ramazan – tj. deveti mesec u islamskom kalendaru. Ramazan je takođe i sveti mesec za sve pripadnike islamske vere, jer je u njemu počela objava Kurana u mubarek noći Kadra.

Tokom trajanja ovog meseca islamski vernici se moraju pridržavati nekih pravila. Naime, tada je strogo zabranjeno ratovanje, a obavezan post.

Post u ramazanu predstavlja treći od pet stubova Islama, odnosno muslimani su dužni da tada poste sa par izuzetaka. Naime, dozvoljeno je da trudnice, ratnici, bolesnici i ljudi koji iz opravdanih razloga ne mogu izdržati post, isti odlože ili na neki drugi način nadoknade to što nisu postili (hranjenjem siromaha i slično).

Tokom posta zabranjeni su seksualni odnosi i konzumiranje cigareta. Ako neko nešto pojede u zaboravu, to neće pokvariti ramazanski post, ali pod uslovom da vernik sa konzumacijom istog prestane, čim se seti da posti. Post se završava u onom trenutku kada sunce zađe.

Share.