Ipekakuana

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je ipekakuana?

Ipekakuana je biljka iz porodice rubijacea koja predstavlja sirovinu za homeopatske lekove.

Pojam ipekakuana veoma je redak u svakodnevnoj komunikaciji, zbog čega je mali broj ljudi upoznat sa njenim značenjem. Sam termin koristi se u botanici, ali veliku primenu ima i u medicini.

ipekakuana

Etimološki posmatrano reč ipekakuana potiče iz portugalskog jezika, od reči ipecacuanha, koja označava biljku iz porodice rubijacea koja raste u Brazilu.

Ipekakuana ima beli cvat, jajašto lišće i modar plod. Iako se svi delovi biljke koriste u proizvodnji lekova, koren joj je naročito lekovit. Upotrebljava se kao sredstvo za povraćanje, kao lek protiv kašlja, za preznojavanje i čišćenje organizma.

Ova biljka ulazi u stastav mnogih lekova, i veoma je značajna za medicinu i farmaciju. Najvažniju primenu ima u pravljenju homeopatskih lekova.

Ipekakuana se pokazala odličnom u lečenju bolesti disajnog sistema. Pored toga što ublažava simpotme astme, grčeve i prekomereno nakupljanje sluzi, sprečava gubitak glasa i slične bolesti bronhija.

Njen koren ima brojna lekovita svojstva, te se koristi za proizvodnju određenih lekova koji za cilj imaju smanjivanje psihičke napetosti, uklanjanje nemira i anksioznosti.

Share.