Kontroverzan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč kontroverzan?

Ako se nešto dovodi u pitanje, sporno je ili kontroverzno.

Pozivajući se na etimologiju saznajemo da izraz kontroverzan potiče od latinske reči controversus u značenju sporan, osposen, koji je u pitanju. Tačnije, to je kovanica od dve reči, contra što znači protiv ili obrnuto i reči versus u značenju usmereno, “okrenuto u suprotnom smeru” ili okrenuto protiv.

kontroverzan

Pojam kontroverzan se može definisati i kao spor koji duže traje ili diskusija koja se često vodi u javnosti.

Ono što je karakteristično za kontroverzu jeste da spor koji se vodi nema nameru, niti cilja konačnom rešenju, zato se često kontroverzne polemike vode u nedogled bez ikakve naznake o krajnjem ishodu.

Kako za ličnosti često kažemo da su kontroverzne, tako isto i razni predmeti mogu biti kontroverzni. Takođe, kontroverze se pojavljuju u javnom životu na raznim područjima, od etike i morala, preko teologije, nauke, istorije, politike (između predstavnika političkih stranaka), psihologije, po pitanju polova, edukacije, u ekonomiji i u mnogim drugim oblastima.

U svakodnevnim novinama često se piše o kontroverzama javnih ličnosti, gde su estradni “umetnici” i političari udarna meta.

I u privatnom životu prepuno je primera kontrovernih rasprava između dvoje ljudi, što govori da nije nužno da je kontroverzna javnog karaktera.

Takođe, i za mišljenje koje je u konfliktu sa samim sobom kažemo da je kontroverzno.

Uglavnom, kontroverza je prisutna u javnim debatama kada su uključeni predstavnici ili stavovi koji su u suprotnosti jedni sa drugima.

Share.