Kijamet

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kijamet

Šta je to kijamet?

Kijamet znači nevreme.

Na našim prosorima još za vreme turske vladavine reč kijamet se zadržala u upotrebi. Kijamet je arapskog porekla i ima značenje vremenske nepogode, kijameta, vejavice. Etnološki posmatrano ovaj pojam nastao je od arapske reči qiyāmä koja označava bunu, viku, galamu, zabunu i nepogodu. Pojam kijamet odnosi se na snažnu oluju tj. snežno nevreme koje je često propraćeno velikim količinima grada, kiše ili snega. Za vreme kijameta smanjena je vertikalna i horizontalna vidljivost, a kretanje je veoma otežano.

Kijamet predstavlja vremensku nepogodu u kojoj pored jakih olujnih vetrova i velikih količina atmosferskih padavina moguće je podizanje određenih lakših stvari sa zemljinog tla koje dalje vetar nosi onemogućavajući vidljivost. Kijameti su češći za vreme zimskog perioda, dok leti gotovo da ih nema.

Pored navedenog osnovnog značenja reči kijamet ona označava i zlo, preobražaj, a koristi se i kao sinonim za smak sveta. Mećava se koristi i za uskrsnuće mrtvih na dan strašnog suda odnosno predstavlja sinonim za reč vaskrsenje. Kijamet ima i značenje poraza čovenstvana, odnosno kraja ljudske rase i sveta kakvog poznajemo (apokalipsa).

Share.