Krmenadla

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je krmenadla? Saznajte tačno značenje ovog pojma.

Komad mesa sa parčetom rebra uz kičmu naziva se krmenadla.

Ljubitelji mesa, a posebno oni koji preferiraju crveno meso dobro su upoznati sa značenjem pojma krmenadla. Verujem da čak i oni kojima meso nije prvi izbor u ishrani nisu imuni na ovu vrstu crvenog mesa, te da veoma dobro znaju šta je krmenadla.

Sama etimologija reči krmenadla veoma je interesanta. Naime ova reč nastala je od francuske reči carbonade, koja je preko austrijskog i nemačkog jezika došla i na naše prostore. Pored izraza krmenadla u opticaju je i termin kremenadla, a obe reči se koriste za šnicle sa kostima koje su izražena od prednjeg dela karera.

Obično u užem smislu krmenadla označava komad svinjskog mesa sa parčetom rebra uz kičmu, dok u širem smislu ova reč se odnosi na sve vrste mesa koje se seku iz sredine karea i pored prepoznatljivog oblika sadrže deo kosti (rebra).

Naravno, kremenadle su različitih dimenzija, pa su tako teleće najteže sa oko 180 do 200 grama, svinjske su nešto lakše sa težinom od 150 do 170 grama, a najmanje su jagnjeće koje mogu iznostiti i manje od 100 grama.

Kremenadle imaju posebno mesto u kulinarstvu u našoj zemlji. Pored toga što su izvrstan izvor belančevina, vitamina B grupe i proteina, one su veoma ukusne, te predstavljaju omiljenu hranu velikom broju ljudi.

Mogu se pripremati na bezbroj različitih načina, a najčešće se peku na roštilju ili prže. Bez obzira na to da li se kuvaju, pohuju ili peku, one se obično mariniraju u ulju i limonovom soku.

Share.