Degutantno

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč degutantno?

Neukusno je sinonim za izraz degutantno.

Za one sa prefinjenim ukusom mnoge stvari su degutantne. U stvari svako do nas smatra da su neki postupci, ponašanje ili nečije navike (koje opet taj drugi možda nije svestan) degutantne, odnosno da ne piliče, da nisu prikladne ili jednostavno da su ružne i da ih ne treba ni spomenuti.

degutantno

Ako krenemo od stila odevanja, degutantno je na primer ako nosite uske stvari a nemate savršenu figuru. Ipak danas kad prođete glavnom ulicom bilo kojeg grada primetićete mnogo degutantnih modnih kombinacija. Ali naravno o ukusima, kao i uvek, ne vredi raspravljavati.

Dalje na primer ponašanje za stolom mnogi od nas ne smatraju važnim. Zato oni koji dobro poznaju bonton iliti pravila lepog ponašanja primetiće svaki neukusan ili neprimeren postupak za stolom. To su najčešće loše navike, kao što su mljackanje ili pričanje za vreme jela, srkanje i tome slično. Svaki od ovih postupaka se može okarakterisati kao degutantan.

U svakodnevnom kontaktu sa ljudima govor tela i gestikulacije takođe su odraz odmerenog, kulturnog ili nekuturnog ponašanja. Navike poput udaranja rukom sagovornika dok mu nešto pričamo takođe se smatra veoma degutantnim ponašanjem.

Jednom rečju neko ili ima ili nema manire, koji se sa druge strane najviše uče u kući još dok se dete razvija i upija svaki gest, mig i gestikulaciju roditelja ili bližnjih.

Danas u instant svetu surovog kapitalizma svedoci smo da se ne vodi puno računa o manirima i lepom ponašanju, ukusnom odevanju, navikama i td.

Share.