Dron

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dron, šta je to zapravo? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Mala bezpilotna letilica kojom se upljava daljinskim upravljačem sa neke lokacije naziva se dron.

Svako vreme ima nešto svoje, a savremeno doba zasigurno donosi brojne tehičko – tehnološke pogodnosti. Jedan od najnovijih izuma koji se upotrebljava svuda u svetu i čija popularnost ne prestaje da raste jeste dron.

Etimološki posmatrano sam pojam dron predstavlja englesku reč čije bi doslovno značenje bilo brujanje, zujanje. Reč je o maloj i lakoj bespilotnoj letilici kojom upravlja čovek uz pomoć daljinskog upravljača.

Dron je malih dimenzija i težine do najviše 10 kg. Poslednjih godina postali su veoma popularni, naročito u eksprimentalnim, istraživačkim, vojnim i zabavnim svrhama.

U našoj zemlji od skoro su počeli da se koriste i dronovi u reklamne svrhe što su građani Beograda imali prilike da vide kada su dronovi sa natpisima odrđenih firmi leteli kroz Knez Mihailovu ulicu.

Na dronu se nalazi kamera pomoću koje se on kreće u prostoru, što omogućava da se iz “vazduha” snime određeni trenutci. Treba istaći da ova vrsta letilica nije brza, ne leti dugo i ne može da leti visoko.

Moderni dronovi imaju posebne bežične veze koje omogućavaju njihovom korisniku da vrši upravljanja i uz pomoć mobilnog telefona ili tableta.

Iako su veoma popularni, dronovi se još uvek ne mogu kupiti u običnim prodavnicama i relativno zadržavaju visoku cenu po jedinici proizvoda. Ipak, poslednjih godina zabeležen je pad u ceni ovih proizvoda, pa tako za sumu manju od 1000 evra se može dobiti sasvim pristojan dron.

Share.