Degeneracija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Degeneracija

Degeneracija označava pogoršanje bioloških oblika organizma živih bića.

Da bi se protumačio sam koren pojma degeneracija i njegovo značenje kao izrođavanje, izopačavanje, izrođenost, propadanje, kvarenje i td., osvrnućemo se na medicinska tumačenja nastanak i uzroke nastanka ovog stanje i oblika organizma.

Naravno u skladu sa kontekstom u rečenici ovaj pojam se može koristiti ne samo za opis određenog stanja organizma, već kao metaforično izražavanje svega što je izvrnuto i izopačeno.

Nastaju kao morfološke promene ćelija i tkiva zbog oštećenja ćelija, reverzibilnog (povratnog) trajnog oštećenja, a manifestuju se kao bubrenje ćelija.

Jednostavnije rečeno degenerativne bolesti nastaju kao posledica propadanja ili promene ćelija, tkiva ili organa.

Tako imamo degeneracije nastale nakon infekcije, povreda, nedovoljne i nekvalitetne ishrane. Zatim postoje i degeneracije izazvane predugim fiksiranjem mišića i neupotrebljavanja mišića i zglobova u gipsu, na primer.

Proces degeneracije može biti dvostruk, kao nužna propratna pojava normalnih zbivanja u organizmu, na primer fiziološka degeneracije ili kao patološki poremećaj, pa se naziva patološka degeneracija.

Pojam degeneracija potiče od latinske reči degeneratio, degenerare što znači odroditi se. Sama reč generacija predstavlja neki niz sličnih zdravih jedinki, a degeneracije neku promenu i različitost te iste generacije.

Share.

Leave A Reply