Stranputica

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to stranputica?

Za pogrešan put se kaže još i stranputica.

U našem govoru se često upotrebljava izraz stranputica. Možda najviše ovaj pojam koriste roditelji jer previše brinu, razmiljaju da im se dete ne otme kontroli i da ne pođe stranputicom, odnosno da se „uhvati“ lošeg društva. A kroz ovakva iskušenja svako od nas je, manje ili više, prolazio.

stranputica

Kako je srpski jezik, odnosno gramatika srpskog jezika puna pravila često se dovodi u pitanje izgovor a posebno pisanje reči stranputica. Tako nam pravopis nalaže da se nikako ne piše stramputica već stranputica, što mnogi dovode u sumnju.

Sam izraz stranputica kovanica je od dve reči stran i put, u prevodu put kojim ne bi trebalo ići. To se dalje ukorenilo više kao metaforički izraz koji znači da je neki izbor u životu loš. Kao što je na primer previše konzumiranje alkohola ili drugih poroka iz kojih se veoma teško čovek oporavlja.

Stranputica je pojam koji određuje neko stanje ili ponašanje koje traje a koje u najvećem broju slučajeva nije dobro niti može doneti neki pozitivan efekat, rezultat.

Možda se generalno svako nemoralno i etički ne korektno ponašanje, stil življenja može jednom rečju nazvati stranputica.

Ipak ispred svakog od nas se svakodnevno pojavljuje pitanje izbora, odluke između dva “puta”, između dva ponašanja, te je jedna od njih uvek pretnja, loš izbor, stranputica.

Share.