Spona

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to spona?

Spojnica ili kopča drugačije se naziva i spona. Spona predstavlja sastavnicu koja spaja dva predmeta kako bi dalje funkcionisali kao jedan.

Da li ste čuli za reč spona? A da li ste se zapitali šta ovaj pojam znači? U slučaju da Vas zanima njegovo značenje sledi kratko objašnjenje.

Spona

Najjednostavnije reč spona znači spojnica, odnosno ona predstavlja sastavnicu koja se koristi da spoji određene predmete najčešće u mehanici. Spojnica može biti i zavrtanj, zupčanik, zglob ili bilo koji drugi predmet koji se koristi za konekciju tj. spajanje određenih predmeta kako bi nastavili dalje da funkcionišu kao jedan predmet.

Spone i kugle su važan deo jer ako se istroše i ne obavljaju funkciju na odgovarajući način mogu stradati neki drugi delovi, tako da je najbolje na vreme obaviti kontrolu pre nego što bude kasno.

U automobilima postoje posebne spone koje imaju različite namene. Sve te spone zahtevaju kvalitetnu izradu i moraju biti napravljenje od adekvatnih materijala kako bi pre svega dobro prijanjale i pomogle da autobomoil ostane što duže u dobrom stanju.

Shodno navedenom lako je zaključiti da postoji više različitih spona, pa tako imamo sponu zadnjeg trapa, sponu za stabilizatore, sponu za osovine i slično.

Share.