Sinologija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sinologija

Šta je to sinologija?

Proučavanje kineske istorije i tradicije, njihovog jezika i umetnosti naziva se sinologija.

Veliki broj Kineza koji svakodnevno naseljavaju našu zemlju, ali i celu Evropu doprineo je do toga da sve veći broj upisuje kurseve kako bi naučio njihov jezik. Upravo to je razlog zašto je pojam sinologija sve poznatiji u našoj zemlji i ne čudi naš što se broj ljudi koji žele da se bave ovom naukom povećava iz dana u dan.

Etnološki posmatrano reč sinologija potiče od latinske reči Sinae koja znači Kina i grčke reči  logos  u značenju nauka, reči, istina. Samim tim jasno nam je da je sinologija nauka koja se bavi proučavanjem Kine, odnosno njenog naroda i njihove kulture i tradiciji. Sinologija kao nauka za zadatak ima najpre da prouči moderni i klasični kineski jezik u svim vrstama pisama i govora, zatim njihovu kulturu, tradiciju, istoriju, umetnost, kulturu, književnost, religiju, politiku, ekonomiju, međunarodne odnose, ponašanje društva i ostale elemente kineskog društva.

Kao interdisciplinovana nauka sinologija kao svoj instrument koristi fiološku metodu, ali i druge metode u zavisnosti od područja i discipline kojom se stručnjak bavi. Primera radi za istraživanje istorije koristiće se jedna metoda, dok za književnost ili antropologiju druga metoda.

U Evropi izraz sinologija poznat je i pod nazivom Kineska studija, dok u Sjedinjenim Američkim Državama Kineske studije su dosta širi pojam i sinologija predstavlja samo jedan deo njih. Kinezi sinologiju nazivaju hanxue.

Da bi se određena osoba bavila sinologijom neophodno je da poznaje istoriju i tradiciju Kine, kao i njihov jezik i to ne samo u pismu već i u govoru. U našoj zemlji sve je veći broj diplomiranih sinologa koji predvode različite kurseve za sve one koji žele da nauče više o kulturi i jeziku Kineskog naroda.

Iako je sinologija nauka sa bazom u Kini, ona je nastala i razvijala van granica ove zemlje. Iako je tačno utemeljena definicija sinologije bitno je istaći da se u različitim zemljama i kulturama razlikuju metodi i pristup izučavanja kineskog jezika, kulture i istorije.

Share.