Kompromis

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to kompromis?

Kompromis predstavlja uzajamnu saglasnost oko pronalaženja zajedničkog dogovora, gde prihvatamo tuđe zahteve koji štete našim ciljevima i težnjama.

Koliko puta vam je neko rekao da morate da pronađete kompromis? Najčešće kada je reč o partnerskim odnosima svi spominju dve reči – poverenje i kompromis. A da li znate šta kompromis znači?

kompromis

Izraz kompromis potiče od latinske reči compromissum, što znači sporazumevanja, poravnanje. Pojam kompromis definiše se kao uzajamna saglasnost oko pronalaženja zajedničkog dogovora, gde jedna (ili obe) strana prihvata tuđe zahteve koji štete njenih ciljevima i težnjama.

Svi mi znamo da kada nastane neki problem, veoma je teško naći rešenje koje će zadovoljiti obe strane. Rešenje koje je najbliže idealnom rešenju predstavlja kompromis.

Kompromis znači da obe strane koje se nalaze u određenom sukobu (bilo pravnom, poslovnom ili emotivnom), aktivno učestvuju u pronalasku rešenja. Kompromis je nužan u svakom procesu pregovaranja, naročitom u onog gde postoje nesuglasice.

Jasno je da kada postoji neku sukob, jedna strana će morati da „popusti“ kako bi došlo do dogovora, a upravo to popuštanje podrazumeva kompromis. Ovde je važno istaći da se ovaj pojam može posmatrati i sa negativnog aspekta, gde određena osoba kompromituje tuđe ciljeve i težnje kako bi postigla sporazum koji njoj odgovara.

Može se reći da je određen dogovor kompromisan samo u slučaju kada se nakon višestrukog mišljenja i više kriterijumskog odlučivanja pronađe rešenje koje se smatra najboljim mogućim rešenjem u tom slučaju.

U pravnim naukama kompromis po definiciji predstavlja pismeno utanačenje stranaka da se u pogledu nekog spora podvrgnu arbitražnom sudovanju.

Share.