Rospija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rospija

Šta znači rospija

Nemoralna žena naziva se rospija.

Svako u svom okruženju ima jednu, ako ne i više, žena koje manipulišu drugima, nemoralno se ponašaju, svađalačke su naravi, neretko spletkare i petljaju se u tuđe živote.

Izraz rospija potiče od persijske reči rūspĩ koja se ukorenila i u tursko govorno područje kao orospu u značenju ljubaznica, nevaljalica, čak i prostitutka. U naš jezik reč rospija prenela se više kao sleng i označava svadljivu ženu, jezičaru, pa i bludnicu, zlu ženu.

Međutim, uvek se nađu oni koji se očaraju rospijom i koji potpadnu pod njen uticaj i manipulaciju, nesvesni njene igre i plana. Zato se ovakve žene u narodu u pogrdnom smislu nazivaju opajdare ili kalašture.

Neki ih predstavljaju kao zle žene koje uživaju i nalaze zadovoljstvo u mučenju drugih ljudi. One su osvetničke naravi i vole povređivati druge u stilu hladne i smišljene osvete.

Naravno, ovaj izraz je još jedan u nizu turcizama u našem jeziku i u originalnom prevodu nalazimo da označava ženu koja se bavi prostitucijom.

Postoji legenda za kralja u Beogradu koga su zvali Rospi-Ćuprija. Te je nekadašnji most koji je bio glavna kapija beogradske trgovine dobio pomenut naziv, jer se pokazao kao mesto okupljanja ovakvih “dama”. Kasnije se za svaki most na kome se okupljala ovakva klijentela nazivao “plava ćupija”, odnosno danas plavi most.

Share.

Leave A Reply