Izgnanstvo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to izgnanstvo?

Stanje proterane osobe, progonstvno ili egzil naziva se još i izgnanstvo.

Sve češće u medijima može se čuti pojam izgnanstvo koji postaje i sve učestaliji u svakodnevnoj komunikaciji. Ako Vas zanima koje je njegovo značenje, došli ste na pravo mesto.

izgnanstvo

Izraz izgnantvo je reč sprskog porekla i ima značenje egzila ili progonstva. Po definiciji izgnanstvo u najširem smislu predstavlja nečije prisilno odusustvo iz rodne zajednice na duži vremenski period.

Samo izgnanstvo postoji još od najprimitivnijih zajednica kada su pojedinci napuštali pleme zbog određenih pokrešnih odluka koje su donosili, a zadržalo se i dan danas u nešto drugačijem obliku.

Može se vršiti na nivou sela, grada, opštine, države i slično. Ako ovu reč posmatramo u ušem smislu, ona podrazumeva posebnu kaznenu odluku kojom se pojedinac ili grupa zbog kršenja nekog Zakona ii običaja trajno ili na duži vremenski period odstranjuje sa određene teritorije.

Izgnanstvo se može vršiti unutar jedne države ili van kada je osoba primorana da se odseli van granica svoje zemlje. Izgnanstvom se može smatrati i odluka pojedinca da napusti određenu teritoriju ako želi da izrazi neki politički protest.

Share.