Impulsivnost

0

Šta je to impulsivnost?

Nerazumno ponašanje određuje se kao impulsivnost.

Obično za nekog ko je impulsivan kažemo da se ponaša kao dete ili bez razmišljanja. Zato impulsivni ljudi padaju u stanje nekontrolisanog ponašanja, rukovodeći se nagonom a ne razumom, pa tako mogu dovesti u opasnost ili naneti štetu i sebi i drugima.

impulsivnost

Najbolje se impulsivnost objašnjava kroz ponašanje deteta koje plače kada mu se plače, udara druge kad to poželi, baca igračke upravo sledeći nagone i impulse. Takođe, suprotstavljanje ili sprečavanje takvog ponašanja može izazvati još gore reakcije i frustracije. Naravno i kod odraslih nije svaka reakcija kontrolisana i mi često uradimo nešto impulsivno, bez puno razmišljanja.

Psiholozi istuču da su se kao rezultati istraživanja pokazala dva faktora koja najviše utiču na impulsivnost. To su geni i nestabilno emocionalno okruženje još u detinjstvu. Psihološka istraživanja još navode da deca koja su imala stroge roditelje takođe mogu da budu impulsivna, s tim što će njihovo postreakciono stanje biti praćeno osećajem krivice i kajanja što ih dodatno može činiti frustriranim, nesrećnim i depresivnim osobama.

Uzimajući neke glavne elemente moguće je dati definiciju impulsivnog ponašanja kao prenaglašeno reagovanje na situaciju u kojoj se osoba nađe, a bez prethodnog razmišljanja.

Zato se kaže da su impulsivne osobe one koje češće od drugih ispoljavaju impulsivno ponašanje baš u situacijama koje dozvoljavaju i imaju prostor za razmišljanje i promišljeno, pažljivo postupanje.


Share.

Leave A Reply