Opozicija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč opozicija?

Pojam opozicija se koristi u političkom rečniku. U najširem smislu reči, opozicija je skup političkih partija koje nisu u vladajućoj koaliciji.

U dvopartijskim političkim sistemima, gde na političkoj sceni obitavaju samo dve partije (kao što je to u SAD-u gde su dominantne republikanska i demokratska stranka) opozicija je samo jedna partija – ona koja na izborima nije osvojila vlast.

opozicija

Kako najbolje objasniti značenje reči opozicija? Ako je na parlamentarnim izborima učesvovalo 10 stranaka, a 5 njih je osvojilo ukupno više od 50 posto glasova birača, ukoliko se dogovore (naprave koaliciju) njihovi će poslanici zauzeti većinu poslanikih mesta u skupštini. Ostalih 5 stranaka su takodje u parlamentu, ali nisu na vlasti i upravo one predstavljaju opoziciju.

Uloga opozicije je kritika vlasti i ukazivanje na njene nedostatke.

U nekim političkim sistemima, koje ne možemo nazvati demokratskim – postoji samo jedna politička partija i poslanici samo jedne opcije koji u parlamentu odlučuju o važnim državnim pitanjima.

U tom slučaju – opozicija ne postoji jer je obično zabranjeno registrovanje političkih partija, te je tako osigurano dejstvovanje samo jedne opcije odnosno stranke i njene ideologije.

Share.