Generativan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč generativan?

Stvaralac nečeg novog jeste generativan.

Pojam generativan potiče od latinske reči i u svojoj prvobitnoj upotrebi označava nešto što je sklono stvaranju, rađanju novog. Generativan je i sinonim za pojmove proizvodan, tvorački ili rađajući, koji služi za razmnožavanje ili oplođavanje novih naraštaja.

generativan

Pojam generativan se upotrebljava i u gramatici, pa imamo generativnu gramatiku. I ovde se vezuje za neku produktivnost.

Naime, skup pravila za transformisanje nizova znakova koji se nazivaju produkcija spadaju u generativnu gramatiku. Na primer, naučno objašnjeno prilikom generiranja niza znakova u jeziku započinjemo sa nizom znakova koji se sastoji od samo jednog početnog znaka, te uzastopno primenjujemo pravila u svrhu prepisivanja niza znakova. Jezik se sastoji od svih nizova znakova koji mogu biti generirani na ovaj način.

Jednostavnije rečeno, generativna ili proizvodna gramatika predstavlja čovekovu sposobnost da proizvede, odnosno generira sve gramitički ispravne rečenice svog jezika.

Takođe, pojam generativan se koristi i u jeziku kompijuterskih programera. Tako postoji i generativno programiranje kao stil kompijuterskog programiranja koji koristi automatske izrade izvornog koda kroz tzv. generičke okvire, prototipove, šablone i kod generatora za poboljšanje produktivnosti programera.

Share.